Velik kao dijete

Dolaskom lijepih i toplih dana polako završava školska godina za đake svih uzrasta. Tako i dječji vrtići imaju svoje proslave u kojima se mali vrtićanci opraštaju jedni od drugih, od svojih teta koje su ih sve godine pazile. Jedni će se opet vratiti u vrtićke klupice, dok oni malo stariji koji su prošli predškolu, na jesen postaju školarci, već veliki i odrasli za nove izazove života.

U srijedu 5. lipnja u 19 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kaštel Lukšiću, svi smo se okupili oko euharistijskoga stola. Mi odgojiteljice te djeca sa svojim obiteljima, zahvalili smo dragom Bogu za proteklu pedagošku godinu. Euharistijsko slavlje je predvodio župnik don Marijo Buljević. U prigodnoj propovijedi obratio se najprije starijima porukom iz poslanice Kološanima: Zaodjenite se /…/ u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost (3,12) ističući kako ove riječi postaju jasnije kada ih promatramo u odnosu na djecu. Ona u roditeljima pokreću ovu „odjeću“ dobrostivosti, blagosti, odjeću srca, odjeću duše. Bez ove odjeće nismo prepoznatljivi, nismo odgajatelji našoj djeci i mladima. Želim da se prema njima ponašamo poput srca koje se oblači u sve ono što život znači. Upravo zbog toga večeras možemo zahvaljivati na vlastitoj djeci jer oni iz nas izvlače ono najbolje.

Nakon mise slijedio je program predškolaca koji se sastojao od izmjene recitacija (Pozdrav, Velik kao dijete, Ja sam đak, veliki junak, Svakog dana, Bili smo dugo skupa) i pjesama (Limači, Svađalice, Prvi put u školu idem, Hvala mama hvala tata, Abeceda).

Na kraju susreta voditeljica vrtića s. Kruna Plazonić djeci je podijelila zaslužene diplome te  svim prisutnima uputila riječ zahvale:

Veliko hvala tetama za uloženi trud, za svu ljubav, znanje i brigu koju ste nesebično ugrađivale u svakodnevnom radu s djecom. Hvala mami gospođi Antoneli Burić za angažiranje i darovano vrijeme oko uvježbavanja skladnog pjevanja.

Vama, draga djeco, koja ste bezbrižno rasla u zajedničkom druženju, netko tri ili četiri godine u vrtiću, došlo je vrijeme zrelosti za školu, gdje vas čeka puno izazova i bogatih paleta na dohvatu ruke. Želim vam da rastete u mudrosti, plemenitosti i radosti. Ne dopustite da vam grubost i suze zamute oči. Budite prijatelj svakom i sačuvajte u sebi sve ono što je bilo lijepo! I rasti hrabro. Narasti dobar! (Stjepan Lice).

s. Lucija Bilokapić