Maskirana zabava, a potom Pepelnica

U našem  smo vrtiću, 21. veljače 2023., priredili zabavu za djecu povodom maškara. Djeca i mi odgajateljice smo se maskirale u razne maske, roditelji su donijeli puno pokladnih kolača i slatkiša. Plesali smo, pjevali razne pjesme i zabavljali se. Puno pčelica, vila, leptira, kauboja, super-heroja su krasili i zabavljali naš vrtić. Poslije smo dječaku Lovri proslavili 6. rođendan. Nakon otpuhane rođendanske svijeće djeca su se obula i krenuli smo u dječju povorku zajedno sa djecom i odgajateljicama iz Dječjeg vrtića “Trešnjica”. Prošli smo cijelo mjesto, pjevajući i uživajući u priči i lijepom vremenu. Nakon povorke došli smo u parkić dječjeg vrtića “Trešnjica” te smo tu zapalili krnju kojega su odgajateljice našeg vrtića napravile. Napravile su krnju u obliku mobitela te je teta Ivana ispričala zašto palimo krnju i što nam je on napravio. Svako dijete je izvuklo pouku i shvatilo zašto smo ga zapalili. Poslije smo u koloni otišli u prostore našeg vrtića, djeca su se igrala na vrtićkom igralištu.

Djeca su bila oduševljena i sretna, svima je ovo bio najdraži dan u vrtiću. Pojeli smo puno slatkiša, puno smo pjevali, plesali i zabavljali se. Skinuli smo ukrase od maškara te dječije radove. Došlo je vrijeme da se pripremimo za Čistu srijedu, Pepelnicu i Korizmu.

Na Pepelnicu ili Čistu srijedu počinje vrijeme Korizme, vrijeme mira, posta, odricanja, molitve i milosti. Vrijeme kojim se pripremamo za naš najveći blagdan Uskrs. Djeca su to objasnila jednostavnim svojim riječima : “Kada Aleluja ide spavati”, tada moramo slušati mamu i tatu, tete u vrtiću, ne smijemo se svađati, moramo biti dobri i poslušni.”

Kroz razgovor smo potakli djecu o razmišljanju i izražavanju vlastitih misli i osjećaja vezano na tu temu. Veliše i mališe smo posjeli na tepih te smo im objasnili da će ih sestra Lucija pepeljati. Pomolili smo se, djeca su u koloni, sklopljenih rukica uz pjesmu “Isuse volim te” lagano prilazila sestri Luciji koja ih je uz prigodne riječi: “Obrati se i vjeruj Evanđelju” pepeljala. Djeca su tiho i mirno sjedala na svoja mjesta i strpljivo čekala da obred završi. Kada je obred završio djeca su bila tako sretna i mirna.

U ovoj Korizmi pripremimo naša srca za ljubav, molitvu, mir. Pripremimo se za Uskrs. Za Isusa.

„Doista, gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce.“ (Matej 6, 21)

Matea Vuković, odgajateljica