Majke i Očevi pred izazovima današnjice

U četvrtak 16. studenoga u Franjevačkom klerikatu na Trsteniku u Splitu, u sklopu Dana socijalne zauzetosti Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije organizirao je prigodni program na temu: Majke i Očevi pred izazovima današnjice. Veliku dvoranu ispunili su roditelji djece vjerskih vrtića na području Splitsko-makarske nadbiskupije. Na samom ulazu, ispred dvorane kao dobrodošlica postavljena je izložba dječjih crteža na temu Moja obitelj. I naš je vrtić iz Kaštel Lukšića sudjelovao s dječjim crtežima.

Program je započeo pozdravnim govorom ravnateljice Caritasa s. Vlatke Topalović, koja je naglasila koliko su važni majka i otac, koliko je važno svako dijete i svaki pojedinac, odnosno koliko je važno osnovno okrilje ljubavi jer o njemu ovisi kako ćemo sutra živjeti i kako se nositi s izazovima svakodnevice.

Program se nastavio filmom koji je prikazao kako djeca vide svoju obitelj, što za njih obitelj znači, što najviše vole i što ih raduje u obitelji, na kraju su uputili i svoje molitve Nebeskom Ocu za obitelj. Nakon filma djeca su obogatila program pjesmom i plesom. Pjesmu „Čuvam mamu, čuvam tatu“ otpjevala su djeca vrtića „Dobri“ iz Splita i Kaštela, a ples Grčki sirtaki izvela su djeca vrtića Brat Sunce iz Podstrane.

Predavanje na temu Majke i Očevi pred izazovima današnjice održala je prof. Maja Jakšić, psihoterapeutkinja realitetne terapije, specijalistica kriznih situacija i suradnica bračnog i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije te majka četvero djece. Istaknula je kako u današnjem svijetu nerealnih očekivanja, pobrkanih želja i potreba, iskrivljenih percepcija sreće, ljubavi i uspjeha, izokrenutih životnih vrijednosti i prioriteta, bračnih problema, razvoda te stalne strke u svakodnevnom životu opterećenom prekomjernim obvezama, roditeljstvo postaje sve veći izazov. Pitanja i problema vezanih uz roditeljstvo i odgoj je sve više, a odgovora i rješenja kao da nema. Pitala je prof. Maja: Jesu li nam djeca danas teret ili dar? Vidimo li u odgoju djece samo niz obveza i zadataka ili u svom roditeljstvu prepoznajemo poziv? Naglasila je kako nam vjera, odnosno iskustvo ljubavi, zahvalnosti, opraštanja i prihvaćanja mogu pomoći u traženju i otkrivanju roditeljskog identiteta temeljenog na danas gotovo potpuno izgubljenoj svijesti o roditeljskom poslanju. Za kraj je poručila da je najvažnije promijeniti svoju perspektivu roditeljstva i čuvati svoj roditeljski identitet dan nam od Boga. Zato je od presudne važnosti vratiti danas izgubljenu svijest o očinstvu i majčinstvu kao pozivu i poslanju, o braku kao svetom sakramentu i djeci kao Božjem daru.

Svoje svjedočanstvo bračnog života iznijeli su Marija i Robert Raboteg, roditelji sedmero djece. Posvjedočili su kako u njihovom bračnom i obiteljskom životu ima i poteškoća, ali mnogo je više lijepih stvari unatoč svakodnevnim obvezama koje iziskuju mnogo žrtve i truda da bi mogli živjeti sretno zajedništvo. Program je završio molitvom i blagoslovom za obitelj koju je predvodio fra Ante Vučković.

Bio je i ovo jedan od konkretnih koraka u pripremi za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se sljedeće godine održati u Solinu.

s. Lucija Bilokapić