DV Jordanovac osvojio nagradu za najbolji okoliš na 19. Kaštelanskom prazniku cvijeća

Brce u Kaštel Lukšiću ovog je petka bilo okupano bojama i mirisima cvijeća te veselom pjesmom i plesom kaštelanskih mališana, kao dijelom svečanog otvaranja 19. Praznika cvijeća u organizaciji Turističke zajednice i pod pokroviteljstvom Grada Kaštela, a tom prigodom dodijeljene su nagrade ovogodišnjim najuspješnijim izlagačima te vlasnicima najljepših perivoja, okoliša i okućnica u Kaštelima.

Iako nisu imali lagan posao, prema odluci stručnog povjerenstva, Grand prix 19. Praznika cvijeća otišao je rasadniku Geront vlasnika Mate Žanića za bogatu kolekciju dendrološkog materijala i doprinos ovogodišnjoj manifestaciji.
Među sudionicima Praznika cvijeća, diplome u kategoriji dendrološkog materijala uručene su i Vlastitom pogonu, srednjoj školi Braća Radić, Botaničkom vrtu i školi Ostrog te Hrvatskim šumama, dok su diplomu za izložene suvenire dobili članovi društva Bijaći.

U kategoriji rezano cvijeće i aranžmani diplomu i prvu nagradu dobila je udruga Viola odorata, a diplome su stigle i za cvjećarnicu Potočnica, cvjećarnicu Šareni cvit, uzgajivačima cvijeća Marinu Remetinu, Vlatku Šariću, Anti Šustiću, Mariji Jerinić i Milanu Grgantovu.

Najbolji sudionici 32. ekološko-edukativnog natjecanja odgojno-obrazovnih ustanova ove su godine dječji vrtić Jordanovac, kojima je pripala prva nagrada za najljepši okoliš dječjeg vrtića, škola Bijaći s prvom nagradom za napredak u uređenju zelenih površina školskog okoliša te centar Mir, vrtić Blagovijest i škola Kneza Mislava koji su dobili diplome za kontinuirano održavanje zelenih površina.
Izvan konkurencije u ovoj kategoriji, diplome su stigle na adrese škole Braća Radić za vrt aromatičnog i ljekovitog bilaj te obogaćivanju hortikulturnog sadržaja okoliša škole, kao i škole Ostrog  za njegovanje vrijednosti Botaničkog vrta.

Najljepši kaštelanski perivoj u sklopu 28. natjecanja za najljepši perivoj ili okućnicu, u kategoriji privatnih objekata ove godine ima Mirela Novak iz Kaštel Lukšića kojoj je pripala prva nagrada. Diplome su još dobili Ivo Bijelić, Boris Vuletin te Mate Krivić.
U kategoriji ustanove i pravne osobe diplome su dobili Vlastiti pogon, Cemex, restoran Baletna škola, caffe bar More i restoran Stari dvor.

Posebna diploma  uručena je Marini Pojskić, koja se ove godine nije prijavila na natjecanje, ali je Povjerenstvo samo uočilo njen cvjetni balkon u neposrednoj blizini dvorca Vitturi i odlučili su joj dodjeliti posebnu nagradu.

Praznik cvijeća i eko akcija Lipa su lipa moja Kaštela bili su prigoda i za dodjelu cijelog niza zahvalnica onima koji rade na uređenju okoliša te svojim doprinosom pomažu organizaciji ove manifestacije, a manifestaciju su svojim nastupima uveličali i brojni mališani iz kaštelanskih dječjih vrtića te udruga. Pjesmom, plesom i recitacijom publiku su razveselili mališani iz vrtića Maslina, plesni klub Spin, SAU Putalj, Kaštelanske mažoretkinje, dječje kazalište Škatula, KUD Ante Zaninović i drugi.

Sve sudionike pozdravili su na otvaranju direktorica Turističke zajednice Nada Maršić, dogradonačelnica Jadranka Matok Bosančić i predsjednica udruge Lijepa naša Kaštela Vjera Rilov, a cijelo otvaranje prošlo je pod vodstvom nezaobilazne Marijane Vulas. Svi zainteresirani izložbu Praznika cvijeća mogu pogledati tijekom subote i nedjelje, u vremenu od 9 do 22 sata, u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

(https://www.kastela.org/novosti/aktualnosti)