Obred pepeljanja

Korizma je vrijeme koje prethodi i oraspoložuje za slavlje Vazma. To doba, osobito uspomenom ili pripravom na krštenje te pokorom, vjernike koji gorljivije slušaju Božju riječ i odaju se molitvi, pripravlja na svetkovanje vazmenog otajstva (SC 109).
U duhu ovih riječi na Čistu srijedu ili Pepelnicu u DV Jordanovac u samostanskoj kapeli u 16.30 sati upriličen je obred pepeljanja za djecu, roditelje i djelatnike. Iako je bilo pravo zimsko vrijeme, okupio se lijepi broj roditelja koji su činu pepeljanja pristupili sa svojom djecom ili djetetom, što predstavlja pravu sliku obitelji i zajedništva. Prigodnu riječ i obred predvodio je fra Mirko Mišković, đakon franjevaca trećoredaca sa Ksavera, koji se lijepo pripremio i sve prisutne oduševio biranim riječima, naglasivši važnost i značenje korizme. Zajedničko pjevanje, uglavnom duhovnih šansona, odjekivalo je kapelom. Djeca rado pjevaju pjesme posvećene Isusu, ponekad i glasnije, što roditelji posebno vole i rado im se pridruže.
Odgojitelji su s djecom razgovarali o maslinovoj grančici koja se zapali i postaje pepeo koji označava ozbiljnost i pokoru čime je obilježeno korizmeno vrijeme priprave za svetkovinu Uskrsa. U želji da nam vrijeme korizme bude plodonosno imajmo na umu da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju iskrena i pokorna srca.

s. Sanja Stojić