U duhu prijateljstva

Dan poslije svetkovine sv. Franje, 5. listopada, molili smo Božji blagoslov za početak nove pedagoške godine. U našoj samostanskoj kapeli u Arbanasima slavili smo misu s djecom, roditeljima, djelatnicima dječjeg vrtića te sestrama iz samostana.

Misno slavlje predvodio je o. Damjan Kružićević, benediktinac sa Ćokovca. U svojoj je homiliji govorio o kraljevstvu Božjem. Postavio je djeci pitanje: Postoji li kraljevstvo Božje na zemlji? Možemo li ga vidjeti?

Svaki put kad činimo dobro, kad se volimo, vidimo da kraljevstvo Božje postoji na zemlji. Samo onda kad dobro upoznamo osobu, možemo je voljeti. Svaki put kad to činimo ispunjamo Božju zapovijed da ljubimo jedni druge. Tako prepoznajemo koliko nas Bog ljubi. Važno je da se tako volimo u obiteljima i postajemo jedni drugima prijatelji.

Kroz priču o sv. Franji i njegovu prijateljstvu s vukom, o. Damjan je istaknuo važnost prijateljstva. Svi se boje vuka, ali kad se vuk upozna on postaje dobar kao janje. Tako nam se nekada netko na prvi pogled može učiniti strašan, a kad ga upoznamo vidimo da je dobar. Postoje strahovi u svima nama. Kad nas je strah imamo potrebu da nas netko zagrli. Roditelji zagrle svoje dijete i strah prestaje. Tako i nas sve Bog grli i osjećamo se sigurni kad smo s njim.

Damjan je zahvalio roditeljima i svima koji odgajaju djecu na ljubavi i trudu koji ulažu u njihov rast te nas sve pozvao da molimo i čuvamo obitelj u Božjoj ljubavi.

U poticajnim riječima koje je o. Damjan prilagodio i uputio djeci, pronašli smo se i mi odrasli. Uz radosni dječji pjev obogatili smo se novim žarom noseći Božji blagoslov u svoj život i rad.

s Mirjana Puljiz