Sretan Božić

U četvrtak, 20. prosinca u crkvi Blažene Djevice Marije u Kaštel Lukšiću, pripremili smo prigodni Božićni program. Naša djeca su pjesmom i recitacijama tijekom euharistijskog slavlja otvorila srca svojim roditeljima kako bi primili ponovno božansko Dijete u zagrljaj, jer Ono nas čeka da nam ljubav vrati, ljubav čovjeka.

Euharistijsko slavlje je predvodio župnik don Marijo Buljević koji je u prigodnoj propovijedi naglasio kako mi odrasli često znamo reći da su djeca poput anđela i zbog toga svaki dan s njima molimo molitvu Anđele čuvaru. Ima nešto u njima proročki, nešto posebno, ako oni jesu anđeli onda su oni nositelji radosne vijesti u našim životima, kao što je anđeo navijestio Mariji.

„Često se zapitamo kada dijete nešto neobično pita, učini, ta otkuda to njemu? Pitamo se i kako odgojiti dijete, odgovor možemo pronaći u susretu Anđela i Marije koji joj daje odgovor „Duh Sveti sići će na te”, po Duhu Svetom i po ljubavi odgajajmo djecu.

Dragi roditelji anđela, i vi ste primaoci njihove radosne vijesti, kada to kažete svom djetetu. To u sebi nosi sve ono što želite učiniti za svoje dijete, to je puno više nego li mu darovati nešto veliko. Dijete treba Vas kao što Anđeo želi Mariju. Na samom kraju, istaknuo je don Marijo, želim i vjerujem kada djeca ove nadolazeće dane budu više doma i kada bude više susreta, da će se u vašim kućama dogoditi ljubav.”

Roditelji su animirali liturgijska čitanja, a djeca su svojim anđeoskim glasovima uzveličali euharistijsko slavlje. Nakon sv. Mise uslijedio je kratki prigodni koncertni program s izvednom pjesama Pada Zimska noć, Pripravi srce, Spavaj mali Isuse, Plava Uspavanka, Rodio se Isus i Sretan Božić, te recitativnog dijela o Ljubavi, Božićnoj čežnji, U Božićnoj noći i Božiću.

U božićni program prisutne je uvela pozdravom voditeljica s. Kruna Plazonić, koje je na kraju zahvalila svima koji su doprinijeli da se susret dogodi u kojem su svi doživjeli i podijelili radost Božića, uputivši čestitku za Božić roditeljima, bakama, djedovima i svim nazočnim prijateljima.

s. Lucija Bilokapić