Radost Božića

U četvrtak 21. prosinca u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kaštel Lukšiću, s djecom našeg dječjeg vrtića Pčelica i s odgojiteljicama, kao završnu pripravu za blagdan rođenja Isusa Krista, slavili smo euharistiju i upriličili prigodni program za roditelje, bake, djedove i prijatelje.

Euharistijsko slavlje predvodio je župnik don Marijo Buljević koji je u propovjedi govorio o darivanju. Istaknuo je kako se u božićno vrijeme naglasak stavlja osobito na materijalno darivanje. Kad se ide kod nekoga u goste, nitko više ne gleda u oči nego u ruke, kad se dolazi na vrata kao da se nosi ulaznicu u kuću. Čovjek čovjeku više nije dovoljan. Lijepo je darovati, ali kada bismo druge shvaćali kao dar, onda bismo drugačije išli prema njima svaki dan. I upravo pročitano evanđelje, susret Elizabete i Marije oslobađa od opterećenosti odnosa prema vlastitoj djeci da im se mora u svakom danu nešto donijeti, kupiti. Jer roditelji su najveći dar svojoj djeci. Pozvao je roditelje da se svaki dan svojoj djeci daruju, da svaki slobodan trenutak provedu s njima pogotovo u ove blagdanske dane koji ostaju duboko urezani u sjećanje, da ovoga Božića budu najveći dar svojoj djeci, jer i djeca su njima dar – dar od samoga Boga.

Nakon euharistije slijedio je prigodni program koji su recitacijama Božićna noć, Darovi Božića, Božić je došao, Noćas čekamo ljubav te pjesmama Pada zimska noć, Gle kakav dar, Na slamici Isus spi te Rodio se Bog, djeca radosno darovala svima koji su ih došli vidjeti i čuti.

Sve prisutne na kraju je prigodnim riječima pozdravila voditeljica vrtića s. Kruna Plazonić. Zahvalila je župniku don Mariju na poticajnim riječima u ovo predblagdansko vrijeme koje nas poziva na radost, na susret i na međusobno darivanje jednih drugima. Zahvalila je roditeljima što su izdvojili vrijeme i došli da zajedno molimo i nahranimo dušu, u nadi da su se prepustili osjećajima posebnog zadovoljstva i istinske radosti dok su slušali anđeoske glasove svoje djece. Zahvalila je i odgojiteljicama za trud koji svakodnevno ulažu u radu s djecom, a koji iziskuje puno strpljenja.

U ime svih sestara iz naše zajednice u Lukšiću i dječjeg vrtića želim svima obilje Božjeg blagoslova za Božić te puno zdravlja, mira i zadovoljstva u novoj 2018. godini.

s. Lucija Bilokapić