Proslava Majčinog dana

Dana 5. svibnja 2017. u velikoj dvorani našega samostana u Zadru proslavili smo Majčin dan. Kako smo u godini koja je proglašena Godinom očinstva ujedno smo proslavili i Dan očeva. Skromno ali zahvalno obilježili smo i deset godina djelovanja dječjeg vrtića, zahvalne Bogu i dobročiniteljima za dar ovoga prostranog zdanja i za milost da djecu prihvaćamo u primjerenim uvjetima da provode svoje djetinjstvo u druženju, bezbrižnoj igri, zajedničkom učenju i nadasve vjerskom odgoju.

Od 2007. godine do danas oko 220 djece u okrilju ovoga samostana školskih sestara franjevaka raslo je i napredovalo u mudrosti, dobi i milosti (usp. Lk 2,52). Izložbom fotografija iz djelovanja vrtića od njegova osnivanja do danas postavljenih u vrtiću i dvorani, spomenuli smo se svih onih koji su uložili puno rada i ljubavi u njegovu izgradnju i osnivanje te nama omogućili da možemo nastaviti vjerski odgoj djece koja su budućnost i nada naša. Prisjetili smo se da su se naše sestre prije šest desetljeća nastanile u Arbanasima te da su u skromnim uvjetima jedne obiteljske kuće, u kojoj su tada živjele jer nisu imale vlastite kuće, prihvaćale djecu na čuvanje. Neki od roditelja čija djeca danas pohađaju naš vrtić, u ono doba bili su kod sestara „na čuvanju“ te i danas pamte njihovu nesebičnu ljubav i požrtvovnu skrb za malene. Među sestrama na proslavi su bile i neke od sestara koje su u to doba živjele u Arbanasima i „čuvale“ djecu.

Kroz program naslovljen Sreća i cvijeće za mamu i tatu vodile su nas mama gospođa Marina Rudić i njezina kćerkica Sara. Priredba je obilovala pjesmom, recitacijama, plesovima Kva-kva i Valcer cvijeća P. I. Čajkovskog, te predstavom Cvijeće za mamu s. Judite Čovo. U izvođenju programa sudjelovala su sva djeca polaznici vrtića i neki od njihovih roditelja. Djeca su sve svoje umijeće uložili kako bi priredba bila vesela i dječji zaigrana, te su na sve prisutne prenijeli radost i veselje, što je i nakon predstave nastavljeno u zajedničkom druženju u prostoru vrtića.

Zasigurno djeca su najveća sreća i najmirisnije cvijeće u vrtu naših obitelji. Ovo je bila njihova zahvala i čestitka na daru ljubavi i majki i očeva, baka i djedova i svih onih koji su odgajatelji naših najmlađih.

Voditeljica vrtića s. Miranda Škopljanac Mačina zahvalila je roditeljima na svakoj suradnji, osobito što svoju djecu povjeravaju odgoju u katoličkom vrtiću. Posebnu zahvalnost izrazila je sestrama i svim tetama u vrtiću koje su ulagale i koje svakodnevno ulažu sve svoje snage u ljudski i vjernički odgoj djece te sestrama u samostanu koje djelovanje vrtića trajno prate svojim molitvama.

Potaknula je sve nas nazočne da se utječemo Majci Mariji da nas čuva i vodi, te da sve majke u njoj pronađu uzor i nadahnuće za brižljivu majčinsku ljubav i skrb za svoju obitelj. Isto tako da molimo zagovor sv. Josipa za sve očeve da u svojoj obitelji budu čvrsti temelj za zdravo kršćansko odrastanje svoje djece.

s. Mirjana Puljiz