Obilježavanje Jubileja Družbe u Zadru

U srijedu 10. travnja ove godine u našoj zajednici u Zadru, Trg Gospe Loretske 10, organizirale smo duhovnu obnovu za roditelje, djelatnike i suradnike dječjeg vrtića kako bi u milosnom vremenu korizme mogli primiti posebni dar potpunog oprosta koji nam je udijelio Papa Franjo u godini obilježavanja 150. obljetnice naše Družbe.

Na početku susreta bila je mogućnost pristupiti sakramentu pomirenja. Ispovijedala su dva svećenika, jedan iz župe Gospe Loretske, a drugi iz župe sv. Ivana. Slijedio je program u velikoj dvorani gdje su se u lijepom broju okupili roditelji, djelatnici vrtića kao i sestre arbanaške zajednice. Djeca su izvela dramatizaciju na pjesmu Da mi je biti sunce. Voditeljica vrtića s. Miranda Mačina Škopljanac pozdravila je prisutne a među njima i provincijalnu predstojnicu s. Andreu Nazlić koja se nalazi u službenom pohodu sestrinskoj zajednici.

s. Miranda je u kratkim crtama prikazala povijest Družbe, Provincije kao i djelovanje sestara u Zadru s posebnim naglaskom na djelovanje dječjeg vrtića što se uklapa u našu karizmu odgoja i poučavanja mladih. Rekla je da sa svima prisutnima želi podijeliti radost što naša Družba ove godine slavi 150 godina postojanja i svoga služenja malenima te zahvaliti Bogu što nas je vodio kroz našu povijest, zamoliti ga za zagovor i snagu u budućnosti.

Nakon toga je dječak sv. Franjo obučen u fratarski habit u pratnji triju djevojčica obučenih u franjevke udijelio prisutnima Franjin blagoslov. Potom smo se u procesiji uputili u samostansku kapelu na euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Žarko Relota, župnik župe Ploče. U svojoj homiliji je na jednostavan način pojasnio nazive: školske, sestra, franjevka -imena koja nosimo i u skladu s kojima živimo i djelujemo. Obraćajući se roditeljima rekao je da je dobro što su sestrama povjerili svoju djecu ali da oni trebaju biti prvi koji ih odgajaju. Važna je zajednička suradnja kako bi djeci i sebi omogućili što bolji život da poput sv. Franje da svi možemo pjevati Ja lutam presretan ovom divnom zemljom, il’ kiša pada il’ sunce sja, ja uvijek dobre sam volje, uvijek radosno pjevam, u mom srcu tuga neće naći stan. Tijekom propovjedi najednom se čuo dječji smijeh jer je dječak sv. Franjo zaspao, a don Žarko je to na simpatičan način komentirao da smo se svi nasmijali.

Čestitao je sestrama 150 godina postojanja Družbe i posebno se sjetio pokojnih sestara koje su svoj život utkale u njezino poslanje. Na kraju mise objasnio je značenje potpunog oprosta te smo izmolili odgovarajuće molitve.

Okrijepljeni duhovnim blagodatima nastavili smo druženje u samostanskoj blagovaonici gdje su sestre pripremile osvježenje za tijelo. Na licima se odražavala radost i zadovoljstvo ne samo zbog tjelesne okrepe nego još više zbog zajedništva koje nas je povezivalo, što se dalo osjetiti. Sudionici duhove obnove su se zahvalili sestrama na duhovnom obogaćenju i biranim riječima im čestitali Jubilej.

Dao Bog da Jubilej u našim srcima ostavi trag, da nas vodi na izvor iz kojeg ćemo moći crpiti snagu, kako bismo sa zahvalnošću gledali na prošlost, strastveno živjeli sadašnjost i s nadom prigrlili budućnost.

s. Mirjana Puljiz