MISNO SLAVLJE

Trnovit je bio naš put razmišljanja i premišljanja u organiziranju Svete mise, na početku ove pedagoške godine, unutar našeg vrtića Jordanovac Zadar.
Pri tom mislim na sve epidemiološke mjere koje je trebalo poduzeti i uvjete koje je trebalo zadovoljiti. Ali dragi Bog uvijek nađe načina kako da sve stavi na svoje mjesto onima koji nešto istinski i od srca žele. Tako smo došli i do datuma 2. listopada, jedan prekrasan dan,dan Anđela čuvara; tako divno i puno simbolike.
Euharistijsko slavlje predvodio je naš fra Jurica Galić iz župe sv. Ivana, koji je uvijek spreman i rado se odaziva na naše pozive. Misno slavlje održano je u velikoj dvorani, unutar samostana Školskih sestara franjevki u Zadru,umjesto u kapelici, upravo zbog toga kako bi se mogla održavati fizička distanca.
Odazvao se velik broj roditelja i djece, što nas je posebno veselilo. Misno slavlje je započelo ulaskom svećenika i dječaka Lea,obučenog u habit sv. Franje.
Fra Jurica: “Anđeli čuvari nisu tu da bi nas čuvali dok smo mali, oni nas prate cijeli naš život i brinu za našu dušu. Nemojmo zaboraviti moliti im se. Koliko puta su nas samo sačuvali ,a da toga nismo bili niti svjesni. Kad ste u kušnji, zazovite svojeg anđela. On vam želi pomoći više nego li vi sami želite da vam se pomogne. Ne moramo dijeliti s drugima anđele. Oni su tako važni za naše duhovno stanje da je Bog svakog od nas blagoslovio osobnim anđelom čuvarom.“
Divnih li rečenica fra Jurice i divnog li blagoslova na početku pedagoške godine. Sad smo uistinu mirni i s velikim pouzdanjem u Njega krećemo u budućnost i odgoj naše djece.
Uz naše anđele,tu je jedan svetac kojeg posebno volimo i mi i djeca i koji je na neki način i zaštitnik našeg vrtića, a to je sv. Franjo.
Nekoliko dana prije, obrađivali smo s djecom razne aktivnosti i priče koje nas vežu uz život sv. Franje. Jedno divno i sveto ljudsko biće koje je toliko voljelo prirodu,životinje i sve ljude,male i velike,predstavlja svima nama uzor i primjer kako bi se i mi veselili malim stvarima i zahvaljivali na svemu stvorenome.
Prostorije našeg vrtića ukrasili smo jesenskim plodovima i simbolima iz „Pjesme stvorova“ i na taj način povezali te dvije teme koje u sebi imaju toliko sličnosti, toliko hvale i slave upućeno našem Gospodinu.
Hvaljen budi Gospodine moj po svima nama danas koji smo bili kao jedno,objedinjeni u molitvi i pjesmi.
Hvaljen budi Gospodine moj po svemu onome što smo u molitvi predali Tebi,na svakom oprostu,poniznosti i ljubavi…
Hvaljen budi Gospodine moj po milosrđu velikom koje nam je dano…

I za kraj, neka vas vaš anđeo čuvar sve dublje vodi u dubinu Božjeg milosrđa, ljubavi i dobrote.

Luciana Tomas,odgojiteljica