Korizmena duhovna obnova u Kaštel Lukšiću

U godini obilježavanja Jubilarne godine Družbe, u našem samostanu u Kaštel Lukšiću organizirale smo 20. ožujka korizmenu duhovnu obnovu za roditelje dječjeg vrtića i župljane. Animator je bio don Ratomir Vukorepa, kancelar Splitsko-makarske nadbiskupije. Na samom početku svim prisutnima toplu dobrodošlicu uputila je s. Kruna Plazonić, voditeljica vrtića. Donosimo iskustvo jedne mame.

Duhovnu obnovu s mogućnošću dobivanja potpunog oprosta organizirale su Školske sestre franjevke u prostorijama samostana i dječjeg vrtića Pčelica u Kaštel Lukšiću. Naime, Sveti Otac im je povodom 150. obljetnice osnutka Družbe udijelio milost da tijekom Godine jubileja u svakoj njihovoj kapelici vjernici mogu dobiti potpuni oprost.

Obnovu je predvodio don Ratomir Vukorepa. U uvodnom razmatranju govorio je o istočnom grijehu, o grijehu općenito kao prekidanju čovjekovog odnosa s Bogom i posljedicama grijeha. Naglasio je Božje milosrđe, jer samo je Krist svojom mukom i smrću mogao ispraviti grijeh čovječanstva, a svojim uskrsnućem otvoriti svim ljudima vrata raja, pa tako i onim davno umrlim, Adamu i Evi. Razmatranja su bila poticajna s obzirom da se nalazimo u korizmenom vremenu, punom kušnji i napasti. Nakon razmatranja bila je prilika za sakrament pomirenja, a potom euharistijsko slavlje.

Kao roditelja, odnosno majku, posebno me ohrabrio tekst Evanđelja te svećenikova homilija  u kojoj je istakao važnost služenja svojim bližnjima, birajući posljednje a ne prvo mjesto, što konkretno mogu primijeniti u svojoj obitelji.

Na kraju svete mise svi okupljeni, časne sestre, roditelji, bake i djedovi, prijatelji i poznanici djece koja pohađaju vrtić, u prekrasnoj kapelici zajedno su izmolili molitve za dobivanje potpunog oprosta.

Obnova je završila druženjem, uz okrijepu pićem i najukusnijim kolačima koje samo časne sestre znaju tako pripremiti dajući im ono najvažnije – prstohvat ljubavi.

Hvala Gospodinu na ovim divotama, i neka blagoslovi naše Školske sestre franjevke!

                                                                                                                                                        Marija Banović