Izlet na brdo Okit

U iščekivanju dolaska vrtićke djece 25. svibnja krenuli smo iz Zadra autobusom u Vodice na brdo Okit. Vožnja je bila ugodna i zabavna uz raspjevanu i veselu djecu. Na podnožju brda Okit pridružile su nam se obitelji koje su došle osobnim automobilima.
Penjali smo se na brdo hodočasničkim stepenicama a pogledi su nam išli prema nebu i crkvi Gospe od Karmela. Pred crkvom su nas dočekali župnik don Franjo Glasnović i dvije sestre franjevke od Bezgrešne iz Vodica. Župnik je predvodio misno slavlje. Govorio nam je o brdu Okit – tom svetom mjestu, o izgradnji na njemu crkve Gospe od Karmela, njegovom značenju kroz povijest i zašto ga se naziva svetim mjestom za Vodice i kraj. Neumorno i ljubazno je odgovarao na brojna pitanja djece. Posvijestio nam je kako se na vrhu brda ima snažniji osjećaj da smo bliže Bogu koji nas ljubi, te nas pozvao da se utječemo Gospi da nas čuva i da budemo dobri. Udijelio je blagoslov djeci i odraslima uz želju da nas prati zagovor Gospe do Karmela.
Noseći Božji mir u duši i uživajući u prekrasnom pogledu silazili smo u Vodice gdje smo posjetili umjetnički vrt Josipa Jole Mateše ispunjen skulpturama od maslinovog drva, zelenila i kamena. Središnji motiv njegova stvaranja je Kristova muka i raspeće. Divili smo se njegovom neobičnom umijeću prikazivanja biblijskih motiva koji su privukli djecu i odrasle i svima prenijela snažnu poruku vjere.
Osvježenje i okrepu imali smo u konobi Karmelski dvori. Djeca su uživala u okolišu, na igralištu za djecu, a svi u ugodnom i opuštenom druženju. Na kraju izleta izmijenili smo iskustva, te zahvalni dragom Bogu i djeci, ponijeli sa sobom lijepe uspomene.

s. Mirjana Puljiz