Dani kruha

Tvoja djeca, Bože moj,

mole svaki dan.

Daj nam duha radosti,

Daj nam miran san.

Dani kruha-dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se svake godine tijekom listopada.

U našem vrtiću Jordanovac Zadar održani su u periodu od 11.do 15.listopada gdje smo s djecom,na tu temu radili razno-razne aktivnosti.

Tjedan je obilježilo mnoštvo jesenskih plodova koje su djeca i roditelji donijeli u vrtić. Djeca su kroz sva osjetila istraživala jesenske plodove te se kreativno izražavala raznim likovnim tehnikama.

Cilj obilježavanja Dana kruha bio je upoznavanje djece s procesom nastanka kruha,upoznavanje sa starim autohtonim vrstama voća i drugim plodovima jeseni.

U petak, 15. listopada, naš je svečani stol bio bogat pekarskim proizvodima, koje smo naručili od Tvornice kruha, jer zbog epidemiološke situacije naše obitelji nisu smjele donositi navedeno kao i do sada.

U središtu naše vjere i molitve je kruh koji Božjim blagoslovom i Njegovom snagom postaje Kruh Života.

Sve naše proizvode i plodove blagoslovio je svećenik don Mate Kujundžić iz naše župe Gospe Loretske,nakon čega je uslijedila zajednička molitva i pjevanje pjesama „Kruh naš“,“Kruh koji dijelimo“,blagovanje kruha i ostalih proizvoda, te zajednička igra i razgovor.

Na našu vrtićku razinu „spustio“ se naš novi prijatelj don Mate koji je proveo neko vrijeme s nama u igri i razgovoru,i na taj način unio jednu povezanost i zajedništvo u našu sredinu. Ovim putem mu se od srca zahvaljujemo i veselimo se budućim suradnjama.

Upoznavanje djece s procesom nastanka kruha i ostalih plodova jeseni (Dan jabuka, 20.10.) nastaviti će se i u narednim danima kroz različite vrste i sklopove aktivnosti.

Kruh naš, dao si nam Ti, hvala Ti na Tvojoj ljubavi.

Luciana Tomas, odgojiteljica