Bogu i ljudima – Hvala!

U našem dječjem vrtiću u Kaštel Lukšiću 21. listopada 2022. godine, proslavili smo Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.
Svečanost su prigodnom pjesmom započeli naši dragi “Mališi” i “Veliši”. Ove godine srca su bila posebno ispunjena srećom jer su ih  pozorno mogli  slušati njihovi dragi roditelji, bake i prijatelji.
Sve prisutne, prigodnim riječima je pozdravila voditeljica s. Lucija Bilokapić.  Nakon pročitanog teksta iz Knjige Postanka o Stvaranju svijeta (Post 1, 1-9;13), župnik don Marijo Buljević blagoslovio je hranu i plodove koje su djeca donijela, a potom je udijelio svoj blagoslov djeci i svima prisutnima. Prigodni program djeca su nastavila dobro uvježbanim pjesmicama: “Kruh naš”, “Kruh, pecivo, kolači”, “Hvala”, “Mlin”, “Jabuka, kruška, šljiva”.
Naše druženje nastavljeno je u vrtićkom dvorištu uz peciva, kolače i razne slastice.
Ovom prekrasnom danu prethodile su aktivnosti vezane uz pripremu kruha, mijesenje tijesta, pečenje i blagovanje onog što smo pripremili. Kroz aktivnosti djeca su upoznala različite vrste sjemena, odnosno žitarica i način pripremanja kruha te duhovnu i materijalnu simboliku kruha, iskustveno su doživjela zajedničko blagovanje i dijeljenje kruha.
Kao krunu zahvalnosti za plodove zemlje, obilježili smo i Svjetski dan jabuka. Zajedničkim snagama napravili smo vlastite slasne pite od jabuka. Djeca su bila aktivna, radoznala, uzbuđena i vrijedna. A dok se peklo, s nestrpljenjem su čekali da ono što su napravili i pojedu.
„Kruh naš svagdanji daj nam danas“, riječi su molitve, Isuse, koju si ostavio za nas! … budimo taj Kruh,  dijelimo taj Kruh i ne daj da ikada zaboravimo da su sve ovo darovi Tvoji.
odgojiteljica Ana Duišin