Dani kruha i plodova jeseni

U ove jesenske dane sve su aktivnosti u našemu dječjem vrtiću „Pčelica“ bile usmjerene na zahvalu za kruh, najvažniju hranu, kao i za druge plodove jeseni. Uz pomoć roditelja prikupili smo puno plodova i priredili „kutić jeseni“.

Obilježavanjem Dana zahvalnosti za kruh i plodove zemlje iskazuje se zahvalnost za kruh koji zadovoljava osnovnu čovjekovu potrebu, koji je simbol života, izvor životne i duhovne snage. Kruh je i simbol zajedništava, on ujedinjuje rad mnogih pekara, mlinara i ratara. I mi smo tako ujedinili naše vrijedne ručice te izradili peciva. Kroz razne pripovijetke, poeziju, pjesme, upoznavali smo djecu s nastajanjem krušnih proizvoda – od zrna do kruha. Svaka vrtićka skupina djece imala je mogućnost mijesiti tijesto i oblikovati razna peciva koje smo kasnije pekli u samostanskoj kuhinji. Djeca su se veselila jer su mogla jesti ono što su sami pripremili.

U srijedu 11. listopada starija skupina, „veliši“, posjetila je Antoničin mlin u Žrnovnici. Tamo su vidjeli kako nastaje brašno. Vidjeli su i kako izgleda stara „crna“ kuhinja u kojoj se nalazi krušna peć. I sami su mijesili tijesto i oblikovali ga za pečenje. A na samom kraju su i blagovali svoje kruhove. Za vrijeme pečenja djeca su se uz rijeku Žrnovnicu rastrčala po travnjaku, skakala u vrećama, potezala konop.

U četvrtak 12. listopada u jutarnjim satima organizirali smo proslavu Dana zahvalnosti za kruh i plodove zemlje s roditeljima i djecom u prostoru našeg vrtića. Roditelji su donijeli mnogo pekarskih proizvoda koje su s djecom kod kuće pripremili. Djeca iz svake skupine otpjevala su nekoliko prigodnih pjesama, a župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije don Marijo Buljević jednostavnim je riječima i molitvom blagoslovio sve plodove. Nakon zahvale i blagoslova nastavili smo radosno druženje i blagovanje na našem vrtićkom igralištu.

s. Lucija Bilokapić