TRENUCI RADOSTI – Proslava sv. Franje i blagoslov kruha

U ponedjeljak 2. listopada 2023., na blagdan Anđela Čuvara, svečano su proslavljeni blagdan sv. Franje, blagoslovljen je početak pedagoške godine i predstavljeni su ovogodišnji predškolci.

Euharistijsko slavlje održano je u samostanskoj kapelici, a predvodio ga je fra Ante Bešlić, župnik u samostanu Majke Božje Lurdske. Na slavlju su sudjelovala djeca svih vrtićkih skupina, u pratnji svojih odgajateljica, časnih sestara iz samostana i roditelja.

Posebnom su ugođaju na proslavi pridonijela djeca, pjevajući cijelu svetu misu u pratnji sestre Sanje. Pjesme „Bog te ljubi“ i „Tko stvori“ izvodili su uz ples i pokrete, po uzoru na sv. Franju koji je rado uz pjesmu iskazivao ljubav prema svim božjim stvorenjima i prirodi.

I Evanđelje dana, koje smo imali prilike čuti, dalo nam je jasnu pouku kako nam upravo djeca trebaju biti najveći primjer u svakodnevici, da bismo zaslužili ulazak u kraljevstvo nebesko: »Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko. Tko god se dakle ponizi kao ovo dijete, taj je najveći u kraljevstvu nebeskom. I tko primi jedno ovakvo dijete u moje ime, mene prima. Pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih najmanjih jer, kažem vam, anđeli njihovi na nebu uvijek gledaju lice Oca mojega, koji je na nebesima.«

U podnožju oltara su mirno i dostojanstveno sjedili predškolci, koji su se po završetku misnoga slavlja predstavili svim prisutnima.

Nakon euharistijskog slavlja i zaziva Duha Svetoga za početak pedagoške godine, nastavili smo zajedničko druženje na ulazu vrtića uz ukusnu okrjepu i veselu atmosferu.

Obitelj Delić

Kruh naš svagdašnji neizostavan je dio ljudske povijesti, simbol kulture, gladi, bogatstva, ključ preživljavanja. Postoji u svakoj kulturi na svijetu. Ima značenje koje nadilazi samu prehranu. U Starom zavjetu hebrejska riječ za kruh spomenuta je 296 puta.

I naša ga djeca svakodnevno rado jedu i učeći sebe učimo i njih da se kruh ne baca, da nam je kruh potreban za život. Danima prije blagoslova naš je vrtić mirisao na kruh i razna peciva, a tolike radosti u susretu s brašnom, oblikovanju tijesta  može samo dočarati dijete.  Ipak, poseban trenutak radosti dogodio se na blagdan sv. Luka evanđeliste u srijedu 18.10.2023. godine u 8.30 sati u samostanskoj kapeli kad nam je fra Ante Bešlić blagoslovio kruh i plodove zemlje, a naravno i sve prisutne. Uz lijepi broj djece odazvao se i lijepi broj roditelja koji su s radošću ostali da radost blagoslova podijele s nama.

Ovo je samo mali dio onoga što se može napisati o kruhu, koji zaslužuje stranice i stranice. Ponesimo u sjećanje ovaj trenutak blagoslova kao lijepi događaj kojeg treba prenositi mlađim generacijama.