Svjetski dan kruha u DV Jordanovac, Zagreb

Povodom obilježavanja Svjetskog dana kruha, 10. listopada ove godine, predškolci našeg vrtića posjetili su pekaru Croatia u Šubićevoj ulici kod Kvaternikovog trga. Unatoč jesenjskoj kiši i gužvi u prometu, djeca su s veseljem i uzbuđenjem, ”naoružani” kabanicama i kišobranima vrlo brzo došli do tramvajske stanice, odakle su dalje s tramvajom, pa opet pješice došli do pekare. Tamo su nas dočekale ljubazna vlasnica gospođa Age i prodavačica Marija koje su djecu upoznale sa svojim zanimanjima. Nešto kasnije, djeca su vidjela drugu stranu pekare, prostor gdje rade pekari koji mjese kruh, peciva, bureke i sl.

Djeca su bila oduševljena s velikim pećima, strojevima koji su oblikovali različita peciva (slance, kifle i sl.). Vidjeli su i jednu komoru u kojoj kruh mora jedno vrijeme “mirovati” prije samog pečenja kako bi kruh dobio na kvaliteti i lijepo se ispekao.

Pekar je posebice zadivio djecu prilikom pripreme bureka, vrteći tijesto iznad glave, kao u filmovima. “Vau!” uzvikivala su djeca: “Kako to možeš raditi?”

Nakon što smo obišli cijelu pekaru (pekarnicu) za zahvalu našim domaćinima otpjevali smo pjesme: “Kruh naš”, “Pekar” i “Jedna je Hrvatska”. Za nagradu djeca su dobila peciva, i njihove tete također!

Zadovoljni viđenim i sa sitim trbuhom krenuli smo pješice put vrtića te tako obilježili i Svjetski dan pješačenja.

Ravnateljica s. Sanja i odgojiteljica Ruža