SUNČAN DAN NA SELU

Dana 12. listopada uputili smo se prema Seoskom Gospodarstvu Šimanović udaljenom svega 20-ak kilometara od Zagreba kako bi se bolje upoznali sa seljačkim turizmom i uživali u seoskom ugođaju, kako mali tako i veliki. Dosad najveći odaziv vrtićkim izletima, oko 80-ak roditelja i djece i 8 odgojitelja pokazalo se kao pun pogodak i dobro iskorištena subota u prirodi.
Okupljanje je započelo oko 10.00 sati dolaskom na Seosko Gospodarstvo Šimanović. Domaćini su nas ljubazno dočekali i poslužili kavom dok su mališani hitro krenuli prema igralištu. Dobro opremljeno i ograđeno igralište sadrži igralište za nogomet i košarku, ljuljačke, klackalice, tobogan i kućicu te je igra počela samim dolaskom. U 10.30 započeo je program te se prva grupa roditelja, djece i teta ukrcalo u traktor s prikolicom te krenulo u uzbudljivu vožnju prema seoskom gospodarstvu. Dolaskom, domaćin nas je upoznao sa raznim poljoprivrednim strojevima za obradu pšenice, ječma i zobi, funkcioniranjem bunara i ostalih poslova agroturizma, no nakon nekog vremena pažljivog slušanja, djeca su uočila staje sa domaćim životinjama te je krenula prava euforija. Konji, krave, koze, ovce, svinje sa 1 danom starim praščićima, kokoši, pure, patke te posebno rode i lastavice bile su glavna atrakcija našeg izleta. Nakon obilaska seoskog gospodarstva i druženja sa životinjama sjedamo u traktor te krećemo natrag uz pogled na selo, oranice, polja i usjeve. Domaćini nas dočekuju s ručkom gdje su bili ponuđeni domaći pileći ražnjići uz krvavice i restani krumpir i ukusnom roladom za desert. Također smo mogli posjetiti njihov mali „dućan“ u kojem prodaju domaću zdravu hranu koju sami proizvode, domaće voće i povrće i dr.
Nakon toga uslijedila je igra na igralištu, kava i odmor ispod sjenice, baš onako kako se zamišlja idealan dan u prirodi. Vrijeme nas je poslužilo te smo uživali u pravom „babljem ljetu“ na 25 stupnjeva i friškom zraku. Na kraju, naspram užurbanog načina života u gradu, u kojem djeca sve više vremena provode unutra a manje vani, korisno je otići u prirodu, na selo koje još živi kao nekad, tamo gdje je sve počelo.

Mama Bucat