Rapsodije u crvenom, bijelom i plavom

Sv. Josip Isusov zemaljski otac i hranitelj (iako nije zapisana nijedna njegova riječ u Evanđeljima) bio je dobro upoznat sa brigama i strepnjama koje donosi roditeljstvo. Josipov uzorni život svijetlio je Isusu kao sjajni primjer svake dobrote. Biti roditelj danas nosi nebrojne radosti, ali i nebrojne neizvjesnosti i tjeskobe, stalnu zabrinutost za djece osobito kad odrastu. To mogu biti stresne situacije, ali one mogu biti olakšane vjerom i pouzdanjem u Boga. I sv. Josip nije uvijek u potpunosti razumio svoga Sina i misiju zbog koje je došao na zemlju. Josip je jednostavno vjerovao da će sve biti dobro. U tom duhu i mi smo se uputili u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovac u subotu 28. travnja 2022. god. sa jednom željom da udijeli zdravlje melenom i hrabrom dječaku, kao i njegovoj obitelji da osjete ljepotu Božje dobrote i ljubavi i da nam pobudi vjeru i da molimo da će sve biti dobro.

Uz zaista lijepi broj djece, roditelja i djelatnika svečano smo proslavili euharistijsko slavlje u svetištu sv. Josipa u kojem se nalazi i „rapsodija u plavom“-najveći mozaik u Hrvatskoj. Slavlje je predvodio rektor svetišta mons. Antun Sente. Uz prigodne i bogate riječi rektora i pjevanje djece osjetila se radost svih prisutnih. Jer kao što je sv. Josip bio Djetetu Isusu sreća i radost tako je i ovaj naš zajednički susret podario svima nama radost i zahvalnost Bogu za ono što imamo. Mons. Antun Sente srdačno nas je primio i ovim putem zahvaljujemo na susretljivosti u organizaciji svih događanja koja su protekla u najboljem redu. Nakon sv. mise imali smo zajednički ručak u prostorijama svetišta, a nako ručka posjetili smo slatkovodni akvarij Aquatika. Danima iza djeca su s radošću prepričavali o ribicama, roditelji o ljepoti susreta i riječima koje su ponijeli sa sobom, a svi smo zajedno poželjeli novi izlet i druženje.

Kao i prijašnjih godina okupili smo se u najljepšem mjesecu u godini na terasi grupe Leptiri u utorak 10. svibnja '22 god. na posebnu svečanost proslava Majčinog Dana i podsjetnik na trostruku ulogu majke u našem životu:

  • nebeske majke Marije – čiju milost i ljubav nesebično primamo
  • majke domovine- koja nas hrani i nosi slatke plodove, cvijeće šareno i bilje donosi- što lijepo izreče sv. Franjo
  • i s posebnim poštovanjem naše zemaljske majke, plemenita i smozatajna, brižna i nezamjenjiva bića ona koja nas okupljaju u obiteljima koja su ostala temelj društva i crkve.

Majke govore i okupljaju svojim postojanjem i čitavim svojim bićem, njihov život i djelo stane u jednu riječ: ljubav-ljubav koja se izriče kroz neizrecivu zahtjevnost, odjevenu u jednostavnost. Zahvaljujemo stoga Bogu, Ocu stvoritelju na daru majčinstva, daru obitelji za koje moramo moliti. Prigodni program pripremila je s. Helena u suradnji s drugim odgajateljicama koje su djecom uvježbavala pjesme i recitaciji. I to je to- „rapsodija u crvenom“ puna ljubavi i ljepote koje samo djeca daju.

Nakon dvije godine ponovno smo se okupili u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u subotu 28. svibnja '22 god. Svetište Majke Božje Bistričke jedno od najpopularnijih i najposjećenijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj. To je hrvatsko nacionalno svetište. Bazilika Majke Božje Bistričke nalazi se na povišenom položaju u središtu Marije Bistrice i zaštićeno je kulturno dobro. Hodočastili su vrtića Zagrebačke nadbiskupije koji provode vjerski odgoj u svojim odgojnim skupinama. S obzirom da je vrijeme bilo pravo jesensko, svečanu svetu misu imali smo u bazilici svetišta. Misu je predvodio rektor i župnik svetišta vlč.Domagoj Matošević, uz sudjelovanje nekolicine svećenika koji su taj dan hodočastili u svetište. Prozivajući vrtiće koji su se odazvali uz poklik Aleluja, s radošću smo sudjelovali u pjevanju, pljeskanju i želji da nam slijedeće godine bude lijepo vrijema i da se okupimo u većem broju. Mala ali vrijedna skupina i „rapsodija u bijelom“.

Zagreb, svibanj 2022.