Pepelnica u DV Jordanovac

Dana 22. veljače 2023. godine na Čistu srijedu ili Pepelnicu u samostanskoj kapeli DV Jordanovac po rukama fra Kristiana Radasa, obavljen je obred pepeljenja za djecu vrtića, njihove roditelje te odgajatelje.

Na samom početku obreda sve prisutne je pozdravila ravnateljica s. Sanja i posvijestila važnost pepeljenja kao početka Korizme da se kroz post, dobra djela i pokoru možemo što bolje pripremiti za proslavu svetkovine Uskrsa. Također je predložila da na sam obred pepeljenja pristupimo u cjelini obitelj po obitelj.

Fra Kristian je započeo molitvu, a službu riječi navijestila je s. Sanja iz Knjige proroka Joela u kojem čitanju Gospodin poziva „Vratite se k meni svim srcem posteć, plačuć i kukajuć“. Nadalje u psalmu  smo zazivali „Smiluj se Gospodine, jer sagriješismo.“ Fra Kristijan je potom navijestio Evanđelje koje je bilo prožeto izrekom „Otac tvoji, koji vidi u skrovitosti, uzvratiti će ti.“

Fra Kristian se u kratkoj homiliji obratio svim prisutnima, a ponajprije djeci s pitanjem o pepelu, kako i od čega nastaje. Bilo je pravih znalaca koji su odmah odgovorili da taj pepeo nastaje spaljivanjem maslinovih grančica koje smo koristili na prošlogodišnjoj proslavi Cvjetnice, tj. Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem. Zatim je naglasio i posvijestio što znači pepeo. To je simbol pokore i poziv kršćanima da razviju duh žrtve i poniznosti. Tek kada „umremo sebi“ tj. „sagorimo“ poput grančica i postanemo pepeo koji pada na samo dno moći ćemo se u potpunosti i punoj poniznosti predati svome Ocu, Stvoritelju svega svijeta.

Nakon toga je slijedio sam obred pepeljenja kojeg je fra Kristian obavio uz riječi „Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah vratiti“ ili „Obratiti se i vjerujte Evanđelju“. Izuzetno je bilo lijepo vidjeti kako obitelji zajedno sa svojom djecom pristupaju obredu. Za vrijeme obrada s. Sanja je predvodila pjevanje sa prisutnom djecom koja su se zajedno sa svojim odgajateljicama odmah i veselo priključila. Nakon obreda fra Kristian je udijelio Božji blagoslov prisutnima te su se djeca uz veseli žamor i smjeh zajedno sa svojim roditeljima uputili svojim kućama.

Obitelj Grivić