Od križa do Uskrsa

U petak, 24. ožujka 2023. godine, u 16:45 sati tradicionalno smo se u velikom broju okupili na pobožnosti križnog puta na Kalvariji podno crkve Sv. Franje Ksaverskog na Ksaveru.
“Križni put oca i majke” predvodio je gvardijan samostana fra Zvonimir Bursač. Roditelji i školska djeca su čitali razmatranja dok su očevi staloženo i ponosito nosili križ od postaje do postaje. Hodajući do postaja sestra Sanja bi povela pjesmu koju su djeca, gledajući primjer roditelja, pobožno pjevala.

Prisjetili smo se Isusovog puta i žrtve, njegove ljubavi za nas i nesebičnog darivanja.

Fra Zvonimir je naglasio ključnu ulogu roditelja u odgoju djece i društva te povezanosti žrtve i ljubavi ponavljajući da je ljubav žrtva. Na kraju je u interakciji s djecom objasnio kako je Isus na svom križnom putu susreo četiri osobe i istaknuo njihovu važnost te naveo da bi trebali sjediti primjer tih osoba – kao Marija biti prisutni za slabe i ranjene i tješiti ih, kao Šimun Cirenac i Veronika u trenutku boli i patnje pomoći im, kao Jeruzalemske žene hrabro slijediti Krista i kada se drugi ne usude.

Nakon pobožnosti se, pored Crkve u dvorani biskupa Srećka, mogla pogledati izložba “Znakovi susreta” na kojoj su izložene izabrane slike iz zbirke tog samostana povodom jubileja “100 godina franjevaca trećoredaca glagoljaša na Svetom Ksaveru u Zagrebu 1923.-2023.”

Ljepota zajedništva, vjernost Bogu i Crkvi se osjetila na radosnim licima djece i ispunjenim srcima svih prisutnih, a mir i poniznost nas je ispratila kako bi tu svjetlost širili i drugima.

Mama M. Bošnjak

U susret Uskrsu na Veliki Četvrtak 6. travnja ’23 djeca su u odgojnim skupinama zajedno s odgojiteljima pripremala svečani stol za svog najdražeg prijatelja Isusa. Pripremanjem stola, okupljanjem, blagovanjem i čitanjem prigodnog teksta (Lk 22, 14-20) poticali smo potrebu za zajedništvom uz zahvaljivanje za Isusovu trajnu prisutnost među nama.

SRETAN USKRS ŽELE VAM DJECA, SESTRE, ODGOJITELJI I DJELATNICI DV JORDANOVAC, ZAGREB.