Obilježavanje dvadesete obljetnice rada dječjeg vrtića »Jordanovac«

Godina 1994. je godina jednog novog proljeća ostvarenog oslobođenjem drage nam domovine Hrvatske. Otvoriti vrata svoga doma za odgoj budućih naraštaja ove zemlje bio je pravi doprinos našoj mladoj domovini, da svojim zvanjem i znanjem osposobljavamo naraštaje za autentične vrednote utemeljene na Evanđelju. Svojim radom sestre su stvarale jednu kulturu odgoja koja je protkana poviješću naše Družbe. Iz godine u godinu izmjenjivale su se generacije i generacije djece, roditelja kao i samih djelatnika ove ustanove.

Krajem pedagoške godine 2013., kao prvijenac otvaranja obilježavanja dvadesete obljetnice, izdan je CD dječjih pjesama pod naslovom V’jek hvaljen budi .

Godina 2014. bila je i još uvijek jest prožeta sjećanjima i prebiranjima onoga što je bilo i onog što sada je. U pripremama za obilježavanje dvadesete obljetnice bili su uključeni svi, svatko na svoj način dao je doprinos da 24. svibnja bude dan lijepog sjećanja na rad našeg vrtića. Bez Božjeg vodstva i pomoći teško bi bilo, pa smo najprije dali hvalu Bogu, slaveći euharistijsko slavlje, u zajedništvu sa ocem biskupom Jurjem Jezerincem, trojicom svećenika, našim sestrama, kao i drugim uzvanicima i predstavnicima crkvene i državne vlasti, zahvalivši za svakog odgojitelja koji je bio i koji je sada, za svako dijete, njegove roditelje, djedove i bake, za sve dobročinitelje, za svaku ravnateljicu pod čijim je vodstvom radio i radi ovaj vrtić. Svi oni ostavili su za sobom trag jednog životnog perioda, koji je u sebi ostavio nadu u budućnost. Vjerujem kako su oni koji su otišli sa sobom ponijeli lijepa sjećanja i mudrost iskustva, a svi mi koji smo ostali nastojmo ponovno, još više pobuditi i uvećati nadu koju su nam u nasljedstvo ostavile naše predhodnice dajući ovom vrtiću nova jedra za sretnu i uspješnu plovidbu ovim nemirnim morem brzih društvenih promjena. Kruna ove obljetnice je kratki, ali duhom bogati scenski prikaz autorice gospođe Brankice Blažević, pedagoginje našeg vrtića, koju su izvela naša djeca. Svojim raspjevanim i razigranim glasovima mališani jordanovačkog zbora pokazali su kako se s malim glasovima pokazuje veliko srce koje kuca za obitelj, crkvu, domovinu i vrtić. Jednostavnost i iskrenost dječjih pojava u liku sv. Franje i malenih časnih sestara koje predstavljaju Školske sestre franjevke, popraćeno plesom ritmičarki u ulozi ptičica, sve prisutne, na trenutak su odveli u jedan drugi svijet asiškog siromaška. Cijeli ovaj prikaz kao sjećanje za protekle godine ovjekovječen je u slikovnici, već spomenute autorice Blažević, Vrtić na brežuljku , čijoj su ilustraciji pridonijela svojim likovnim radovima i vrtićka djeca.

I što reći još na kraju ove dvadesete obljetnice, nego da nam Gospodin i dalje svojom mudrošću pomaže da nadolazećim naraštajima dajemo prave životne vrijednosti koje im uvijek nisu očima vidljive.