KRIŽNI PUT NA KSAVERU

Svake godine održava se pobožnost križnog puta za djecu, roditelje i djelatnike Dječjeg vrtića Jordanovac na Kalvariji podno crkve Sv. Franje Ksaverskog. Molitvu s duhovnim poticajima 4. travnja predvodio je fra Josip Dolić.

Okupili smo se u velikom broju. Skrušenom molitvom i osobnim promišljanjem prisjetili smo se Isusove žrtve, najveće žrtve ljubavi koju je ikada čovjek na zemlji ponudio, kojom Bog spašava ljudski rod od grijeha i smrti.

Tekstove postaja križnog puta čitali su roditelji. Oni su također nosili križ od postaje do postaje. Idući od postaje do postaje pjevali smo odgovarajuće pjesme koje je započinjala s. Sanja, a djeca su se rado uključila u pobožno ozračje i uživala u ljepoti zajedničke molitve.

Nakon završne molitve fra Josip je govorio o povezanosti Isusove i roditeljske kalvarije, o izloženosti roditelja životnoj nesigurnosti i izazovu društvenih trendova te da se Isusov križni put nastavlja u roditeljskom poslanju i nadodao: „Biti pozvan na suradnju s Otkupiteljem i s Njim nositi križ vaša je povlastica. Isus ulazi u vašu svakodnevnicu zabrinutosti za djecu, zauzetosti poslom, međusobnog otuđenja, nesigurnosti egzistencije i svekolike ugroženosti obitelji te vam po svom križu i patnji objavljuje svoju ljubav. Odgovorite mu sakramentalnim životom, obiteljskom molitvom, milosrđem i praštanjem. Učinite obitelj prenositeljicom vjere i odgojiteljicom u kršćanskom življenju. Razmatrajte otajstva Kristove muke u svjetlu života Svete Obitelji i živite svoje poslanje u međusobnoj radosti i ljubavi kako bi preporođeni i obasjani svjetlošću uskrsnuli s Kristom“ (mons. Marin Barišić).

Nakon pobožnosti razišli smo se sabrani, ponizni, ispunjeni Duhom, sretni.

 

 

Dajana Frljužec, odgojiteljica