KRIST USKRSNU I ZABLISTA SVOME NARODU

„Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.“

Ivan 15,13

Na ovakvu ljubav u kojoj Isus polaže svoj život za nas, podsjetili smo se sudjelujući na pobožnosti Križnog puta 8. travnja ’22 na Ksaveru. Pobožnost je s radošću predvodio fra Zvonimir Bursać, a roditelji kojih se okupio lijepi broj s radošću pjevali i čitali postaje križnog puta. Ovom prilikom molili smo Križni put kojeg je napisao fra Vice Blekić, franjevac trećoredac, u kojem je posvjestio ulogu roditelja u životu djeteta, Crkve i društva kojem pripadamo.  Isusov križni put bio je veoma težak. Isus je pod križem padao i krvario,  ali ga je nosio. Možemo pomisliti da su te teme preteške za djecu, te ih možda često i pokušavamo „zaštititi“ od križeva, ali u mnogim  primjerima možemo posvjedočiti kako djeca najčišće mogu shvatiti otajstvo križa. Odraslima je nekada teže prihvatiti križ koji nam je dan da nas dovede k Ocu, dok kod djece koja pate možemo vidjeti Isusovo strpljenje i ljubav s kojom je On svoj križ nosio. Djeca u svom životu ne kriju strah, zbunjenost, ali ni veselje, kao što ni Isus nije krio strah od muke koja ga je čekala, ali ni veselje kada se radovao. Korizmeno razdoblje je prilika da djeci što više približimo istinu o njima. Istinu da su voljena djeca Božja koja vrijede toliko da je Isus dao svoj život za svakog od njih. Iskoristimo i mi plodove ovog križnog puta kako bismo na primjeru dječje jednostavnosti i slobode odvažili se krenuti ususret našem križu te tamo susreli Isusa.

Poruka Uskrsnuća, poruka je mira, ljubavi, sreće i radosti koju jedino daje Uskrsli Krist u  našim obiteljima, Crkvi i domovini kojoj pripadamo.

Uskrsli nam je dao spoznati kako je u njemu istinska nada i zdravlje u bolesti djeteta, u obiteljskim problemima.  On je  naš put  koji je pobijedio srmrt, on je naša hrvatska nada i zato nas ništa ne smije obeshrabriti.

U tom uskrsnom raspoloženju djeci, djelatnicima, roditeljima i svim našim suradnicima od srca Sretan Uskrs!

Amalija Kancir, odgojiteljica