Kako je lijepo biti zajedno

Međuprovincijski susret odgojiteljica u dječjim vrtićima mostarske provincije Svete Obitelji i naše Presvetog Srca Isusova održao se 7., 8. i 9. lipnja. Susret je započeo okupljanjem u duhovnim centru Biskupa Paškala Buconjića u Bijelom Polju. Okupilo se sedamnaest odgojiteljica iz dječjeg vrtića Jordanovac Zagreb, podružnica Zadra i Kaštel Lukšića Splitske te Mostarske provincije koje djeluju i rade u odgoju i obrazovanju djece predškolske dobi u Bijelom polju, Kiseljaku, Bukovici i Međugorju.
U jutarnjim satima 8. lipnja posjetile smo pravoslavni manastir u Žitomisliću gdje smo vidjele muzej ikona. Zatim smo krenule u Međugorje. Na Podbrdu smo zatekle veliki broj invalida i volontera. Naime, tog dana bilo je hodočašće invalida i osoba s različitim poteškoćama. Vidjeli smo žrtvu i znoj volontera koji su nosili potrebite do kipa Kraljice mira. Uza sav umor i žegu sunca, njihova lica su zračila radošću. A koja tek radost na licima onih koje su nosili! To je ostavilo dirljivi trag na nama koje smo koračale zajedno s njima i pratile ih svojom molitvom. Nakon Podbrda posjetile smo ustanovu Majka Krispina i Majčino selo gdje sestre djeluju na izgradnju duhovnog, odgojnog, socijalnog, humanitarnog i kreativnog rada svih onih koji im se obrate, od djece do sigurnosne kuće za žene. Navečer, bilo je to uoči blagdana Duhova, bile smo u župnoj crkvi na misi i slijedile molitveni program. Zahvalile smo Bogu za sve darove koje nam daje i molile za potrebe Crkve.
Na Duhove smo misu slavile sa sestrama u Bijelom Polju. Razgledale smo galerije i pogledale film snimljen povodom 120. godišnjice dolaska prvih školskih sestara u Hercegovinu. U poslijepodnevnim satima posjetili smo franjevačku crkvu Sv. Petra i Pavla u Mostaru i Stari grad. Zatim smo pošli na rijeku Bunu gdje su nas, nakon žarkog sunca, osvježili veliki i lijepi slapovi. Zadržali smo se u prekrasnoj prirodi uz bogat stol i ugodni razgovor.
Hvala s. Dominiki Anić i sestrama Mostarske provincije na organizaciji i gostoprimstvu. Rado ćemo pamtiti njihovu ljubaznost i sadržaj koji nam je bio ponuđen. Radujemo se nekom novom susretu.

s. Mirjana Puljiz