IZGRADNJA DUHOVNOG KARAKTERA

Duhovno osvježenje  za djelatnike DV Jordanovac,  Zagreb  kroz temu „Izgradnja duhovnog karaktera“  donijela je s.  Ivanka Mihaljević  svojim  originalnim izlaganjem  u utorak 20. listopada 2020.

U  samom uvodu postavljeno je pitanje: Što je bit kršćanskog odgoja?“, te je istaknuto da je jedan od važnih ciljeva odgoja osobe „vrline unapređivati, a mane otklanjati“.

U središte izlaganja stavljen je Križ, odnosno Teološka i Antropološka dimenzija Križa. Teološku dimenzija Križa pojašnjena je kroz 4 koraka:

  • Bog je prisutan
  • Slušanje Božje riječi
  • U svoj život uvesti vjerničke sadržaje
  • Kršćanski djelovati

Antropološka dimenzija križa pojašnjena je kroz dva koraka:

-Upoznavanje sebe  samoga                                                                            -Izgradnja vlastitog karaktera

Kroz cijelo izlaganje s. Ivanka je isticala  nit važnosti čvrstine karaktera svake pojedine osobe. Naglašena je važnost ulaganja svake osobe u samu sebe i rada na igradnji samoga sebe u Duhu Svetoga Franje.                                                                                                                                                  Na kraju samog izlaganja istaknuta su dva glagola koja bi bilo dobro ponjeti sa sobom ne samo kroz život nego i u našem radu i djelovanju,  a to su  „Služiti i pomagati“.

Također je naglašeno i istaknuto  kako je jako važno u odgoju vlastitog karaktera „ ne stidjeti se služiti i ne biti škrt u pomaganju“.

Odgojitelji su izrazili zahvalnost s. Ivanki na njenim poticajnim riječima u želji da  nas opet pohodi i obogati svojim  razmišljanjima.

 

s. Marcela Š.