Hvala ti, Gospodine, što su nam djeca potrebna

Ovih dana slaveći razne blagdane (Anđele čuvare, sv. mala Terezija, sv. Franjo) u ušima nam odjekuju riječi Evanđelja „Pustite dječicu neka dolaze k meni, ne priječite im takvih je kraljevstvo Božje!“ Gospodine, takvih je pa i onog djeteta koje se vrzmalo oko župnikovih cipela i driješilo ih dok je slavio misu, kraljevstvo Božje.

Posebno nas blagdan sv. Franje podsjeća na djetinju radost jer poznato nam je da je sv. Franjo svetac djetinje radosti, vedrine i životne radosti-i mi smo tu djetinju radost osjetili u našem vrtiću na Jordanovcu u petak 01.10.’21. Pozvali smo bogoslova fra Josipa koji se rado odazvao da s nama podjeli ljepotu Franjine ljubavi i radosti prema svemu stvorenome. Fra Josip je s djecom vodio zanimljiv razgovor o odijelu sv. Franje, zašto znak križa kad raširi ruke, kako fratri mole i sl.

Poznato nam je da je sv. Franjo rado i lijepo pjevao, a posebno nas oduševljava Pjesma stvorova koja je odraz Franjine ljubavi prema prirodi i njegova osobita odnosa prema stvorenjima – zajedno smo pjevali pjesme uz pokret koje djeca vole „Bog te ljubi“, „Isus u jutro“, „Vjek hvaljen budi“ i „Tko stvori“.

Poznato nam je da sv. Franjo bio čovjek molitve. „Očenaš“ je molitva koju je sv. Franjo najviše volio i razmatrao, ponirao je u njezine dubine koje tako često izmiču našoj površnosti- zajedno smo raširenih ruku izmolili molitvu Očenaša za naše roditelje, prijatelje…

Poznato nam je da je sv. Franjo bio prijatelj životinja i s ljubavlju je pristupao životinjama jer sve što je Bog stvorio dobro je čitamo u knjizi Postanka, propovijedao pticama, lastavicama, sokolu, grlici, ševama, sprijateljio se s vukom. Ovaj primjer svjedoči ogromnu Franjinu vjeru, jer je toliko vjerovao i nije se bojao-djeci je poznat ovaj događaj i rado su s fra Josipom o tome razgovarali glumeći urlike vuka, njegovo hodanje i ponašanje poslije susreta sa sv. Franjom.

Poznato je da je sv. Franjo nadasve volio Krista i on je bio uistinu drugi Krist –alter Christus-ili bolje reći, Franjo je bio savršeno zrcalo Krista- dječak Josip je na kraju postavio pitanje „Kako voliš Boga“ i zato djeca, djeca su nam potrebna da ih gledamo kako rastu u dobi, mudrosti i milosti, da i mi kao i djeca i kao sv Franjo budemo oduševljeni što imamo Isusa za prijatelja i da mu zahvaljujemo za sve darovano.