Hodočastili smo …

blaženom Miroslavu Bulešiću

Mi djelatnici katoličkih vrtića grada Zagreba hodočastili smo 18. svibnja ove godine u Svetvinčent (Istra) u rodnu župu blaženog Miroslava Bulešića. O povijesnom kontekstu Svetinčenta, u svjetlu lika blaženika Miroslava, progovorio nam je župnik crkve Navještenja Marijina vlč. Darko Zgrablić. Miroslav Bulešić zaređen je u toj crkvi za svećenika 11. travnja 1943. godine. Umro je mučeničkom smrću kao svjedok vjere 24. kolovoza 1947. u Lanišću gdje je i pokopan, jer vlasti nisu dozvolile da se pokopa u rodnoj župi. Nakon 11 godina njegovo je tijelo preneseno u mjesno groblje u Svetvinčent, a 2003. godine u crkvu Navještenja Marijina gdje se i danas štuje. Papa ga je 20. prosinca 2012. priznao mučenikom i proglasio blaženim. Nakon nagovora o blaženiku, vlč. Darko predslavio je misu koju smo mi hodočasnice animirale svojim sviranjem i pjevanjem. Na kraju mise bila je izložena relikvija bl. Bulešića na štovanje.

Iz Svetvinčenta nastavili smo put u Višnjan gdje smo posjetili zvjezdarnicu. U astronomsko edukativnom centru imali smo predavanje i upoznali se s vrlo uspješnim radom zvjezdarnice, nakon čega je bilo omogućeno razgledavanje na novoj lokaciji u Tićanu.

Slijedeće mjesto našeg posjeta bio je grad Poreč u kojem smo posjetili katedralu Sv. Eufemije, prošetali rivom i predahnuli uz čaj i kavu. Na kraju smo navratili u gradić Roč, poznatom po glagoljskoj baštini. O svim posjećenim mjestima unaprijed nas je u autobusu vrlo živopisno pripremala s. Pia iz reda Družbe Milosrdnih sestara sv. Križa.

Svi hodočasnici izrazili su radost i zadovoljstvo kao i zahvalu za bogati i prelijepi dan hodočašća. Zahvalnost najprije dobrom Bogu koji nas je pratio, vodio i pomazio lijepim vremenom. Zatim, zahvalnost organizatorima, te jedni drugima na ugodnom i radosnom druženju, korisnim izmjenama iskustava, duhovnim sadržajima kao i veselom ozračju u autobusu.

s. Božena Ferketin, ASC