Čarolija zajedništva

Dana 1. listopada 2022. djeca, roditelji i mi, odgajatelji, (djelatnici) dječjeg vrtića Jordanovac išli smo na jednodnevni izlet u Kloštar Ivanić u srcu Moslavine. Okupio se lijepi broj roditelja djece i djelatnika (80 –ak) u želji da upoznamo čaroliju Moslavine, zahvalimo Bogu za naše zajedništvo i zazovemo Božji blagoslov za još jednu pedagošku godinu.

Pri dolasku pozdravili smo sestre franjevke Bosanko-hrvatske provincije koje djeluju na tom mjestu. Nakon toga uputili smo se na euharistijsko slavlje u 11 h u župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kloštru Ivaniću. Misno slavlje predslavio je župnik fra Robert Ćibarić, a djeca su svojim glasovima uljepšala slavlje. U svojoj propovijedi fra Robert se posebno obratio roditeljima i odgajateljima govoreći da su djeca puno otvorenijega i čišćega srca od nas odraslih te da treba paziti kako se odnosimo prema njima i koje riječi govorimo. No, naglasio je da više od svjesnoga ono naše ‘nesvjesno’ odgaja djecu. Također je istaknuo da je bitno dovesti dijete do Isusa. Poručio je roditeljima da, ako dovedu dijete do Isusa, ono nikada neće zaboraviti na svoje roditelje pa bili oni i najgori, upravo zato jer je upoznalo Isusa. Citirao je arapskog pjesnika Khalila Gibrana koji piše: „Vaša djeca nisu vaša djeca. Ona su sinovi i kćeri čežnje života za samim sobom. Ona dolaze kroz vas, ali ne od vas. I premda su s vama, ne pripadaju vama.“ Želio je time kazati roditeljima da djeca prvotno pripadaju Bogu koji je njihov Stvoritelj i koji ih najviše ljubi i najbolje poznaje.

Nakon misnog slavlja imali smo priliku pogledati muzej u sklopu crkve u kojem se nalaze mnoge stare i vrijedne umjetnine. Poslije smo se uputili na ručak na imanje Stari mlin. Vrijeme nas je lijepo poslužilo, pa smo nakon ručka razgledali imanje i imali druženje na otvorenom. Djeci su posebno atraktivne bile životinje, a bilo je tu i nogometa i drugih igara. Zadnja točka izleta bila je posjeta Bučijadi koja se održavala u Ivanić Gradu.

Zahvalni Bogu za ovaj naše zajedništvo vratili smo se radosni i duhovno ispunjeni svojim domovima.

s. Monika Džepina, odgojiteljica