EMOCIJE SU VAŽNE

U našem vrtiću u četvrtak 30. 01.’20 održano je prigodno predavanje s. Klaudije Todorić, psihologinje, o važnosti emocionalne inteligencije. Predavanje je bilo namijenjeno našim roditeljima, odgajateljima i stručnim suradnicima te smo se okupili u lijepom broju.
S. Klaudija je naglasila važnost emocija od najranije dobi. Kako djeca kroz emocionalnu komunikaciju, od samoga rođenja, razvijaju temeljno povjerenje, sigurnost i samopouzdanje. Također, djeca od najranije dobi uče kako kontrolirati svoje osjećaje. Znamo da djeca najviše uče po modelu, odnosno oponašajući svoje roditelje, odgajatelje i one s kojima su u svakodnevnom kontaktu.
Emocionalna inteligencija je skladno funkcioniranje razuma i osjećaja, odnosno vještina korištenja emocija i razuma s ciljem da se živi život na najbolji mogući način. Emocije su naš pokretač; one reagiraju prije razuma. Zato je emocionalna inteligencija vrlo važna i na nju se može utjecati učenjem i odgojem. Da bi dijete stjecalo emocionalne vještine te primjereno i neprimjereno ponašanje trebamo se baviti djetetom! Ta činjenica potkrijepljena je primjerom kada dijete zove svoje roditelje da mu pomognu nešto napraviti i oni se odazovu tom pozivu, te sudjeluju u dječjoj igri, to dijete stječe osjećaje sigurnosti i samopouzdanja. Dok, s druge strane, dijete koje doživi roditeljsko odbijanje stječe osjećaje nesigurnosti i manjak samopouzdanja.
Vrlo je važno da mi, roditelji i odgajatelji, naučimo: prepoznavati svoje osjećaje, preuzimati odgovornost za njih, predvidjeti svoje osjećaje, pitati druge kako se osjećaju, povećati prag tolerancije na frustraciju te da probleme sagledamo cjelovito. Tada ćemo moći to prenjeti i na svoju djecu te im pomoći u razvoju emocionalne inteligencije. Nakon predavanja pridružila su nam se djeca i zajednički smo blagovali fritule koje su pripremile časne.

Marina Penava, odgojiteljica