BITI ZA DRUGOGA

Dana 8. i 9. studenoga 2019. održana je KJŠ  za odgojitelje u vjeri u predškolskim ustanovama u organizaciji Nacionalnog katehetskog ureda HBK i Agencije za odgoj i obrazovanje u prostorima Nadbiskupijskog pastoralnog instituta i OŠ Miroslava Krleže u Zagrebu. Tema škole bila je ”Biti za drugoga”. Katehetska škola okupila je oko 300 odgojitelja iz cijele Hrvatske. Iz DV Jordanovac sudjelovale su 8  odgojiteljica.                                                                                                               Ciljevi Katehetske jesenske škole bili su:

 • Potaknuti odgojitelje u vjeri na promišljanje o svojem odnosu sa drugima i drugačijima u dječjem vrtiću
 • Steći nova znanja i vještine u mogućim oblicima suradnje i komunikacije s drugima (dijete, roditelj, odgojitelj)
 • Osvijestiti činjenicu da je čovjek socijalno biće i ima odgovornost za sebe i druge (konkretizirati situacije u vrtićkom ozračju otkrivajući alate za to)

Prvi dan započeo je molitvom i predstavom koje su pripremili djeca, roditelji i odgojiteljice DV Duga Resa.  Nakon pozdravnih govora u Katehetsku školu od strane Povjerenice za predškolski odgoj pri HBK Brankice Blažević sudionike je uveo izv. prof. dr. Ivica Pažin, predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK istaknuvši da su  nježnost, ljubav i dobrota dar te da je dar biti za drugoga, a taj dar se na poseban način otkriva u pozivu odgojiteljica i odgojitelja. Prof.dr.sc. Ivica Raguž održao je predavanje na temu „Biti za drugoga“. Izlaganje je bilo podjeljeno u tri dijela. U prvom dijelu nakratko je ukazao na temeljne vidove kršćanske pedagogije „biti za drugoga“. Drugi dio bio je posvećen kršćanskom shvaćanju „biti za drugoga“, polazeći od Svetog pisma, osobito razmatrajući nad životom Isusa Krista. Dok su u trećem dijelu ponuđene neke smjernice za ostvarivanje kršćanskog odgoja u uvjetima današnjega vremena.

Nakon predavanja uslijedila je tematska rasprava gdje su sudionici mogli postavljati pitanja, davati sugestije na zadanu temu te primjere iz vlastite prakse.

Drugi dan Katehetske škole započeo je euharistijskim slavljem u crkvi Sv. Marije na Dolcu. Euharistijsko slavlje predvodio je predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Istaknuo je kako bi prvo trebalo promijeniti čovjeka da bi se mijenjalo društvo, te da svatko treba prvo početi mijenjati sebe.

U drugi radni dan molitvenim početkom uveo nas je tamburaški orkestar sestara milosrdnica.

Izv.prof.dr.sc. Vladimira Velički održala je predavanje na temu „Uvijek je netko i za tebe tu“. Govorila je da se današnjem čovjeku sloboda prikazuje kao najveće dobro i ona je ispred svake ćudoredne vrijednosti te kako danas živimo u vremenu kada su ljudi u svakom trenu jedni drugima dostupni, a osamljenost nikada nije bila veća. Do usamljenosti dolazi zbog nezadovoljene potrebe za pripadanjem i javlja se već u vrlo ranoj dobi. Iskazuje se u vrtićkom kontekstu kroz teškoće uključivanja u skupinu, nedostatak prijatelja i neuključivanje u igru. Postavlja se pitanje kako kao odgojitelji možemo utjecati na smanjenje socijalne isključenosti, kako kod djece možemo razviti odgovornost za vlastito ponašanje i odgovornost za drugoga, što je to odgovornost odgojitelja te kako i sami možemo biti odgovorni. Zaključila je kako ćemo nastojati iznaći rješenje za odgovorno i savjesno postupanje u situacijama kada u skupini primjetimo usamljeno i socijalno isključeno dijete oslanjajući se na relevantnu literaturu te praktične primjere.

Nakon predavanja uslijedila je tematska rasprava gdje su sudionici mogli postavljati pitanja, davati sugestije na zadanu temu te primjere iz vlastite prakse.

Svim sudionicima bile su ponuđene pedagoške radionice:

 1. Mungu akubariki – Bog te blagoslovio
 2. Biti za drugoga na putu s Isusom
 3. Briga za sebe – za one koji skrbe o djeci
 4. Radost življenja je u drugome
 5. Emocionalna inteligencija
 6. Odnos s Bogom put do drugoga
 7. Djela milosrđa u očima djeteta
 8. Naći sebe u susretu s drugim
 9. Biti za druge u DV Ivankovo
 10. Širimo svjetlo

Pedagoške radionice održavale su se drugi dan susreta u Osnovnoj školi Miroslava Krleže.

Sudionici su mogli izabrati dvije radionice; jednu u dopodnevnom terminu, a jednu u popodnevnom terminu. Nakon radionica okupili smo se u dvorani Nadbiskupijskog pastoralnog instituta gdje su uslijedila izvješća iz pedagoških radionica te aktualna problematika i zaključci Katehetske jesenske škole.

 

Dajana Frljužec, odgojiteljica